Dışişleri Bakanlığı Evrak Tasdik

Dışişleri Bakanlığı evrak tasdik, bir gerçek kişi, tüzel kişi veya başka bir kuruluştan başvuruyla ilgili bir belgeye son imzanın veya mührün gerçekliğini kanıtlayan bir konsolosluk uygulamasını ifade eder.

Bir belgenin yeminli tercüman tarafından çevirisi noter onaylı yapılmış daha sonra Valilik yada Kaymakamlık tarafından apostili yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanlığı onayına sunulur ve onaylanır. Daha sonra bu belge istenilirse Konsolosluklara götürülerek son işlem olarak evrak tasdiki yapılmış olur

konsolosluk evrak tasdikinin amacı, bir ülkede düzenlenen noterlik belgelerinin gerekli yasal etkiye sahip olmasını ve başka bir ülkedeki ilgili makamlar tarafından gerçek olup olmadıklarına dair hiçbir şüphe olmaksızın kabul edilmesini sağlamaktır.

Dışişleri Bakanlığı Evrak Tasdik

Evrak-Tasdik-ve-Onay

Konsolosluk tasdik onayı Lahey anlaşmasını imzalayan ve taraf olan ülkeler dışında kalan veya Apostil tasdikinin geçerli olmadığı ülkelerde, apostil onayı yerine geçen onama şeklidir.

Dışişleri Bakanlığı tasdiki ne zaman gereklidir ve nasıl yapılır?

Apostil onayının geçerli olmadığı bir ülkeye belge veya belgeler gönderirken konsolosluk tasdiki geçerlidir.

Konsolosluk tasdiki  için gerekli olan şartlar nelerdir ?

Konsolosluk tasdiki yapılacak belge kesinlikle T.C. resmi kurum veya T.C. faaliyet gösteren firmalara ait olmalıdır. Aynı zamanda T.C. uyruklu şahıs belgeleri de konsolosluk tasdiki için uygundur. Yurt dışından temin edilen ve bir başka ülke için kullanılacak belgeler için konsolosluk tasdiki yapılamaz.  Yurt dışından temin edilen belge, öncelikle belgenin düzenlendiği ülke konsolosluğu tarafından onaylanmalıdır.

  • Belgedeki imzanın sahibi olan kişinin, imzalama yetki belgesi (imza sirküsü) Valilik veya kaymakamlıklarda bulunmalıdır. Örneğin; Ticaret odaları, Noterler, Bakanlıklar v.b. gibi kurumlar adına imzalayan kişilerin imza örnekleri, il valiliği veya kaymakamlıklarda olmalıdır.
  • Tercüme yapılan bir belgeye konsolosluk tasdiki almak için işlemler sırası ile tercüme, tercüme bürosu tasdiki, noter tasdiki, il valiliği veya kaymakamlık onayı, T.C. Dışişleri Bakanlığı konsolosluklar şubesi tasdiki alınır. Sonrasında ilgili ülke konsolosluk onayına sunulur.
  • Konsolosluk onayı için belgenin gönderileceği ülkenin Lahey anlaşmasını imzalayan veya taraf olan ülkelerden birisi olmaması gereklidir. Aksi takdirde apostil yeterli olur
  • Konsolosluk tasdiki yapılacak ülkeler listesi; Türkiye’nin iş yaptığı ve apostil tasdikini kabul etmeyen, Konsolosluk tasdiki isteyen ülkeler ve bu ülkelerin tasdik hizmeti bilgileri aşağıda sıralanmıştır:

Dışişleri Bakanlığı Evrak Tasdik Randevu

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Tasdik Şubesinde Randevu Sistemine geçti. İşlem yaptırmak isteyen kişiler, tasdik.mfa.gov.tr üzerinden randevu almalıdır.

Tasdik Randevu Sistemi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Tasdik Şubesinde Randevu Sistemi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Tasdik Şubesinde Randevu Sistemine geçti. İşlem yaptırmak isteyen kişiler, tasdik.mfa.gov.tr üzerinden randevu almalıdır.

Dışişleri Bakanlığı Evrak Takip ve Doğrulama

Bu hizmeti kullanarak, ilgili kurum tarafından Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile oluşturulan evrakları doğrulayabilirsiniz.

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama

https://www.turkiye.gov.tr/disisleri-bakanligi-ebys

Konsolosluk Evrak Tasdik ve Onay

Apostil geçerli olmayan ülkelerde Lahey anlaşması ile anlaşmış ülkelerde apostil onayı yerine geçen onay şeklinde Konsolosluk Tasdik ve Onayı denir.

Konsolosluk Evrak Onayı Tercüme yapılan bir belgeye konsolosluk tasdiki almak için işlemler sırası ile tercüme, tercüme bürosu tasdiki, noter tasdiki, il valiliği veya kaymakamlık onayı, T.C. Dışişleri Bakanlığı konsolosluklar şubesi tasdiki alınır. Sonrasında ilgili ülke konsolosluk onayına sunulur.

Konsolosluk Tasdik Onayı

Konsolosluk Evrak OnayıLahey anlaşmasını imzalayan ve taraf olan ülkeler dışında kalan veya Apostil tasdikinin geçerli olmadığı ülkelerde, apostil onayı yerine geçen onama şeklidir.

Konsolosluk tasdiki ne zaman gereklidir ve nasıl yapılır?

Apostil onayının geçerli olmadığı bir ülkeye belge veya belgeler gönderirken konsolosluk tasdiki geçerlidir.

Konsolosluk Onayı Nasıl Yapılır

Bu işlemler ise şu şekilde olmaktadır:

  1. Öncelikle, bir yeminli tercüme bürosu tarafından apostil onayı yapılacak belgenin kullanılacağı ülkenin resmi diline tercüme edilmesi gerekmektedir.
  2. Yeminli tercüme bürosu tarafından tercüme edilen bu belgenin ilgili tercüme bürosunun kaydının olduğu bir noterde noter onayının yapılması gerekir.
  3. Noter onayından sonra, onayı yapan noterin bulunduğu ildeki valilik veya kaymakamlıklarda Apostil Onayı yapılır.
  4. Apostil onayından sonra Dışişleri Bakanlığı’nda ilgili belgeye tasdik yapılır.
  5. Son olarak, ilgili belge onayı yapacak elçiliğe veya konsolosluğa teslim edilir. Elçilik veya konsoloslukların onay işlemleri birkaç gün sürmektedir.

Konsolosluk Harç Ücretleri

Ayrıca, her ülkenin onay için belge başına talep ettiği farklı bir harç ücreti de bulunmaktadır. Bazı ülkelerde bu ücretler de belgeye göre farklılık göstermektedir. Diploma gibi belgelerin onayı daha ucuz, şirket belgelerinin onayı ise daha pahalıdır. Bazı ülkelerin büyükelçilik / konsolosluk onay işlemleri için harç ücretleri aşağıdaki gibidir.

Büyükelçilik / Konsolosluk Belge Onayı Harç Ücretleri

Afganistan125 USD (şirket belgeleri)
Birleşik Arap Emirlikleri159 BAE Dirhemi
Cezayir5 USD – 50 USD
Filistin10 USD – 20 USD
FasDiplomalar ücretsiz – şirket belgeleri 25 USD – 50 USD
İran15 USD – 60 USD
Katar27 USD – 50 USD
Kuveyt30 USD
Lübnan15 USD – 30 USD
Mısır30 USD
Nijerya50 TL – 150 TL
Pakistan150 TL
Suudi Arabistan100 TL
Ürdün60 TL

***Not: Belge harç ücretleri fiyatlarda değişiklik gösterebilir. Bizim ile iletişime geçerek en iyi fiyat alabilirsiniz.

Gezgel Turizm olarak hemen hemen tüm ülkeler için onay işlemlerinizi sizin adınıza gerçekleştiriyor ve belgelerinizin son halini size teslim ediyoruz. Yukarıdaki iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Konsolosluk Evrak Tasdik ve İşlemleri

Konsolosluk-evrak-tasdiki

I) EVRAK TASDİK İŞLEMLERİ BAŞVURU PROSEDÜRÜ

1) Konsolosluklara tasdik işlemi başvurusu yapmadan önce evrakların Türkiye’deki yerel noterlik tarafından onaylanması gerekmektedir.

2) Noterlik tarafından onaylanmış evraklar Valiliklerin Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne gönderilip tasdik edilmelidir.

3) Yukarıdaki noter ve tasdik işlemleri tamamlandıktan sonra konsolosluklardan tasdik başvurusu yapılabilir.

II) İBRAZ EDİLMESİ İSTENEN BELGELER

1) Başvuru sahibinin pasaportu, kimlik kartı ve ikameti gibi kimlik belgelerinin fotokopileri.

2) Vekil edilen kişi başvuru sahibi adına evrak tasdik başvurusu yaparsa, vekil edilen kişi ve başvuru sahibinin geçerli olan kimlik belgesinin fotokopileri ibraz edilmelidir.

3) Şirket evrak tasdik işlemi için, şirketin yasal temsilcisinin pasaport fotokopisi ve yasal temsilci kimliğini kanıtlayabilen şirket evrakları da ibraz edilmelidir.

4) Gerçek, eksiksiz ve doğru olan başvuru formu doldurulmalıdır.

5) Tasdik edilecek evrakların asılları ve fotokopileri.

6) Konsolosluk tasdik bölümü tarafından gerekli olduğu düşünülen diğer belgeler.

III) EVRAK TASDİK İŞLEMLERİ İÇİN ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri (tatil günleri hariç) 09:30-12:30 arasında evrak tasdik işlemi başvuruları alınır, 14:30-17:00 arasında tasdik dağıtımı yapılır.

IV) TASDİK ÜCRETLERİ

Şahsi evrak tasdik işlemleri için(USD)Ticari evrak tasdik işlemleri için (USD)
Türk Vantandaşları1525
Yabancı Vantandaşlar5075

Ekspres servis: Ekstra 25 dolar ödenecektir.

V) DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLARI

Başvuru sahibinin ilgili evrakları Türkiye Dışişleri Bakanlığı ya da konsolosluk evrak tasdik işlemine yetkili olan kurumlar tarafından tasdik edilir.

1) Evraklar gerçek, yasal olup, ülkelerin ulusal ve sosyal çıkarlarına zarar verebilecek hiçbir içerik içermemelidir.

2) Tasdik yapılacak evrakın iki sayfadan (iki sayfa dahil) fazla olması durumunda, mühür mumu ile mühürleme, sayfaların köşelerinin birleşim yerlerine mühür basma veya kabartmalı mühür türünde değiştirilmesi kolay olmayan yöntemler uygulanarak birleştirilmelidir.

3)  ilgili makamların düzenlemelerine göre, evlilik kaydı için kullanılmak üzere olan bekarlık belgesinin alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerliliği vardır, eğer 6 ayı geçmiş ise başvuru sahibinin evrağı yenilemesi gerekecektir..

4) evlat edinmek için gidenlerin evlilik, sağlık ve adli sicil durumlarını gösteren noter belgelerinin yapıldığı günden itibaren 6 ay geçmiş ise belgeler kabul edilmeyecektir.

5) Konsolosluğa dışardan getirilen evraklar konsolosluk çalışanları tarafından kontrol edilir. Eğer bir sorun olduğu fark edilirse, mesela yerel noter veya tasdik prosedürlerinde eksiklik olması, standart şekilde olmaması, yasal olmayan içerik bulunması, evrakta değişiklik yapılmış olması veya açılıp değiştirilmiş olması gibi durumlarda, tasdik başvurusu kabul edilmeyecektir.

6) Konsolosluk görevlileri başvuru sahibinden tasdik işlemleri ile ilgili başka belgeler de isteyebilirler.

7) Konsolosluk tarafından tasdik edilmiş evrakların içeriğinde bir değiştirme veya yer değişikliği varsa evrak geçersiz olur.

8) Büyükelçilik veya konsolosluk tarafından tasdik edilmiş evraklar düzeltilmemeli veya değiştirilmemelidir. Başvuru sahibinin değişiklik veya düzeltme yapmasından kaynaklanan sorunlardan ve hukuki yükümlülüklerden başvuru sahibi sorumludur.

9) Dışardan konsolosluğa gelen evrak tasdik taleplerinde konsolosluğun talimatları esas alınacaktır.